Забележителности и Резервати

FacebookTwitterGoogle+PinterestShare

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Река "Ропотамо"

Река „Ропотамо“

Река Ропотамо – извира в Странджа. В горното си течение носи мето Церовска река. В последния си участък е известна като Ропотамо. Общата дължина на реката е 48 километра. По-голямата част от долината на реката е лонгоз с гори от дъб, ясен, бряст, габър и други.Около устието на Ропотамо се е образувал дълъг и широк лиман, ограден от Черно море с пясъчни коси.. Този район е обявен за резерват Ропотамо.  

Скален феномен "Лъвската глава"

Скален феномен „Лъвската глава“

Скалният феномен „Лъвската глава е разположен на десния бряг на р. Ропотамо непосредствено до шосето за град  Приморско. Наподобява профил на лъвска глава . Обявена е за природна забележителност през 1974 г. като част от природен парк Ропотамо.    

Пясъчни дюни Приморско

Пясъчни дюни Приморско

Природно образование „Пясъчни дюни”  е едино от най-добре запазените дюнни комплекси по нашето Черноморие. Гребените на най-високите дюни достигат до 19 м. височина и представляват изключителна гледка за посетителите. Срещат се специфични  видове  пясъчни растения. като 14 от тях са включени в Червената книга на България.  

Тракийско  светилище „Беглик  таш”

Тракийско светилище „Беглик таш”

Тракийско  светилище „Беглик  таш Скалното светилище „Беглик таш” край Приморско е едно от големите открития за тракийската история на Южното ни Черноморие и Странджа. Остава неизвестно за науката до 2003г. То е разположено в централната най-висока част на нос Беглик таш, с надморска височина 128м. и обхваща площ от около 6 декара. Най-добре проучена е централната му част, където върху голяма скална тераса, леко издигната над околния терен, са разположени в кръг с диаметър 56м. отделни скални елементи от ритуалното пространство.  

Музейна  експозиция „ Тайните от морското дъно”  - Китен

Музейна експозиция „ Тайните от морското дъно” – Китен

Музейна  експозиция „ Тайните от морското дъно – гр. Китен е посветена на потъналите праисторически селища, открити по нашето крайбрежие. представена в изложбата е единственият кораб в Черно море, проучен чрез археологически разкопки.    Корабът лежи в южния китенски залив върху останките на селището от Ранната бронзова епоха. посветена на развитието на древната котва.    

Музейна  експозиция „Българската Ясна поляна”

Музейна експозиция „Българската Ясна поляна”

Музейна  експозиция „Българската Ясна поляна – с. Ясна поляна е открита  през 1998 г. с  участието  на пра-правнука на Л.Н.Толстой  и директор на музея в руската Ясна поляна  Владимир  Толстой.  В музейната експозиция   са изложени снимки  и  документи  от руската Ясна поляна – имението, любимите  места за разходка на Л.Н. Толстой, работния кабинет, стаята под сводовете, където е написал романа  „Война и мир”.Пресъздадени са работната маса, част от библиотеката на Толстой, в която има 15 000 тома книги.Показани са 105 писма , които Толстой е получил от България.

РЕЗЕРВАТИ

Резерват „Водни лилии”

Резерват „Водни лилии”

Резерват „Водни лилии  е на площ от 14 ха и обхваща част от корито на река Ропотамо. Стотици нежнобели и жълти цветове на водни лилии върху големи яркозелени листа преплитат незабравима гледка, от която погледа трудно се откъсвa Резерват „Аркутино”  е известен с чистата си природа и редките растения като пясъчна и водна  лилия.    

Резерват „Ропотамо„

Резерват „Ропотамо„

Резерват „Ропотамо е разположен  на площ от 1000 ха  край устието на река Ропотамо. Известен е с непокътната  дива природа,лонгозни гори, обширни пясъчни дюни и раздвижен  скален  релеф.Обявен е за резерват през 1940 година.